“less is more,” een uitspraak die ik niet alleen toepas op mijn kledingstijl, make-up en haar, maar ook in mijn interieur – hoewel je nooit genoeg planten kunt hebben, geloof me! #plantmom
Maar wat deze filosofie voor mij echt betekent, komt vooral tot uiting in mijn wereld van grafisch ontwerp. Ik geloof dat deze ’trend’ niet zomaar gaat voorbijgaan; het is eerder een evolutie die zich blijft ontwikkelen en in 2024 zullen we hiervan nog veel zien. Daar ben ik zeker van. Minimalistisch design, met zijn eenvoud, strakke lijnen en beperkte kleurenpalet, heeft zich ontwikkeld tot een krachtige esthetiek die de tand des tijds doorstaat. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke inzichten over de kracht van minimalistisch ontwerp en hoe het de boodschap in grafisch ontwerp versterkt.
Minimalisme is de toekomst van alle tijden.
Voor mij is minimalistisch ontwerp meer dan een trend; het is tijdloos. Het verwijderen van overbodige elementen en streven naar eenvoud resulteert in een visuele taal die een breed publiek aanspreekt. En dit werd in alle tijden toegepast. door het weghalen van bepaalde elementen trek je juist de aandacht. Een voorbeeld dat voor mij de tijdloosheid weerspiegelt, is “De Madonna met de Engelen” van Fouquet, te bewonderen in het KMSKA. Ondanks de gedetailleerdheid van Fouquets werk valt het beperkte kleurenpalet op. Door te werken met minder, krijgt het werk meer aandacht.
Versterking van de boodschap
Wat minimalistisch design zo krachtig maakt, is hoe het de boodschap versterkt. Het weghalen van overtollige details brengt de essentie van de boodschap helder naar voren. Elk behouden element draagt bij aan de algehele impact, waardoor een doeltreffende en duidelijke communicatie ontstaat, vrij van afleiding of ruis. Het logo van Nike, ook wel bekend als de “Swoosh,” is een iconisch voorbeeld van hoe eenvoud de kracht van herkenbaarheid kan vergroten. Het minimalistische ontwerp van een enkele, vloeiende boog vertegenwoordigt dynamiek en snelheid, en het heeft Nike geholpen een wereldwijd herkenbaar merk te worden.
Focus op essentiële elementen
In een wereld vol visuele prikkels is het cruciaal om de aandacht van het publiek vast te houden. Minimalistisch ontwerp bereikt dit door de focus te leggen op essentiële elementen. Het omarmen van de kracht van negatieve ruimte creëert evenwicht en leidt de kijker naar de kern van het ontwerp, waardoor de boodschap of actie centraal staat.
Dit is vooral heel duidelijk binnen webdesign. Door te vereenvoudigen, wordt de gebruikerservaring verbeterd. Navigatie wordt intuïtiever en de boodschap wordt direct begrepen. Een klassiek voorbeeld is hier de startpagina van Google. De essentie van de Google-startpagina is de zoekfunctionaliteit. Door overbodige elementen te vermijden, wordt de gebruiker onmiddellijk naar de zoekbalk geleid. Dit benadrukt de kernfunctie van Google als zoekmachine en zorgt voor een efficiënte gebruikerservaring.
Minder is meer
In mijn eigen ontwerpprojecten ben ik erg overtuigd geraakt van de kracht van minimalisme. Voor mij gaat minimalistisch design verder dan enkel een visuele keuze. Het is een doordachte strategie om de boodschap te versterken en een onuitwisbare indruk achter te laten. In een wereld waarin visuele prikkels overweldigend kunnen zijn, wordt de eenvoudige waarheid van “less is more” een betrouwbare bondgenoot.